2014/1 Indonesië

Indonesië maart 2014.

Wij zijn vertrokken op 14 februari en zijn teruggekomen op 15 maart 2014.

Ik heb nu alle Twitter berichtjes (Tweets) ingevoegd en soms inhoudelijk iets aangepast.

Nu ga ik bij alle dagen mijn belevenissen zetten: 29/03

Kick
Plannen vakantie Indonesië februari 2014.

Ik ga gedurende onze vakantie dagelijks (soms meerdere) berichtjes sturen via Twitter.
Je hoeft daarvoor geen Twitter account te hebben.
zie de volgende link  www.twitter.com/kickdewolff

id-map-4963

 

Wij hebben in 2002 ook al een reis naar Indonesië gemaakt welke ons prima bevallen is.

Dat was voor Trudy haar eerste reis naar Zuid Oost Azië. Het was haar erg goed bevallen. Aangezien ik als kind twee keer in Jakarta heb gewoond was dit toen voor mij een terugzien met de oude tijden.

Wij wilden weer terug naar Indonesië om te zien of we dit na het bezichtigen van diverse andere landen in Zuid Oost Azië nog steeds zo leuk vonden en wij wilden ook naar eiland Sulawesi en het eiland Lombok. Ook wat meer tijd in Jakarta lijkt mij leuk.

FOX reizen had voor ons de juiste reismogelijkheid. We zien wel een stukje het zelfde als in 2002 maar dat is geen probleem.

Onderstaand de gehele reisindeling zoals wij op basis van het FOX programma (wat in cursief schrift staat) zelf hebben aangepast en aangevuld.

Het was een 22 daagse reis naar Java, Sulawesi en Bali. Wij hebben deze zelf aangepast met een verblijf in Kuta op Bali en niet in Benoa want dat ligt ons te ver buiten het centrum. Wij hebben ook de reis uitgebreid met 3 nachten extra op het eiland Lombok en een verblijf van 4 nachten in Jakarta. Ook het vervoer vanaf luchthaven Jakarta naar hotel en weer terug door FOX laten regelen.

 

Dag -1 Naar Schiphol

Wij houden er niet van om s ‘morgens erg vroeg op Schiphol te moeten zijn met alle kans op vertragingen. Vandaar dat wij ervoor kiezen om met vroeg vertrekkende vluchten de nacht ervoor te slapen op Schiphol zodat wij zeker weten dat wij de volgende ochtend zeker op tijd aanwezig kunnen zijn.
Oorspronkelijk zou de vlucht om 10:00 vertrekken en je moet drie uur van te voren aanwezig zijn, vandaar dat wij een hotel geboekt hadden.
Maar nieuwere informatie geeft aan dat het vliegtuig niet om 10:00 vertrekt maar om 13:00. Maar het hotel was al geboekt en betaald dus konden wij alles wat rustiger aan doen. Ons hotel “CitizenM” staat naast de aankomst/vertrekgebouw van Schiphol. Dus net 5 minuten lopen.

Belevenissen:
Wij zijn na het eten om +/- 18:30 naar het station gewandeld met 2 grote koffers en 2 stuks handbagage naast onze handtassen etc.
Per trein van Zoetermeer naar Den Haag gegaan en daar overgestapt op stoptrein richting Schiphol (wij nemen niet meer de sneltrein want dan moeten wij in Leiden overstappen en dat is erg lastig met al die koffers.

Op Schiphol eerst naar hotel CitizenM gegaan.  Ingecheckt en  koffers en hand bagage naar kamer gebracht. Bij hotel CitizenM gaat alles in het Engels en is zowel het inchecken als uitchecken volledig geautomatiseerd.

Daarna naar de Plaza terug om nog iets te drinken.

Bijtijds terug en gaan slapen.

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Jakarta

Vertrek vanaf Schiphol voor uw vlucht, eventueel met tussenlanding in Abu Dhabi, naar Jakarta.

Vlucht GA 89 Amsterdam – Jakarta 13:00 – 11:20*  duur circa 17:00 uur

staticmap GA089

Tweets:

 • Dag 1-1, zitten te wachten om aan boord te gaan op Schiphol. pic.twitter.com/dhODHN4pB2
 • Dag 1-2 20:09 uur Zijn nu op Abu Dabi Airport , ziet er het zelfde uit als andere Airports
  Groeten aan iedereen Kick & Trudy

Belevenissen:

08:00 Opstaan, douchen, inpakken en uitchecken.

Met alle spullen naar de Plaza terug .
Bestelde Indonesisch rupia’s  opgehaald bij het Grenswisselkantoor in aankomsthal.

Eerst nog gezocht naar de balie van onze touroperator FOX. Hier zouden wij onze koffer labels krijgen maar er was niemand aanwezig. Dus geen labels.

Gaan inchecken voor de vlucht en koffers afgeven.

Door douane. Alleen paspoorten en boarding pas zijn hier belangrijk.

In vertrekhal koffie gehaald (wat een prijzen!!) en deze samen met onze eigen broodjes genuttigd.

Bij de Gate door controle naar vliegtuig. (hier moet alles apart door de scanner, tassen, riemen, horloges, schoenen, Tabletcomputer etc. Oppassen dat er geen mes of schaar in de handbagage zit.)

Uit de reisinformatie die wij gekregen hadden bleek dat de reisgroep uit 7 leden zou bestaand. 3 dames en 4 heren.

In vliegtuig zaten veel donkere mensen, maar er bleken 7 bonde/grijze koppen bij elkaar te zitten. Ik ben altijd heel brutaal dus maar gevraagd of ze ook met FOX reisde en zowaar, wij zaten allemaal bij elkaar. Dus onderweg in het vliegtuig al kennisgemaakt met de medereizigers.

Geland in Abu Dabi voor tussen stop. Passagiers uitladen/inladen, tanken, etc.

Wij mochten er uit onder inlevering van onze boarding pas tegen een speciale instap kaart. Wij hebben de vertrekhal van de luchthaven verkend maar was niet zoveel verschillend als andere luchthavens behalve dat alles naast Engels ook in het Arabisch stond en dat er veel mannen in witte jurken rondliepen.

Na enige tijd weer aan boord na weer door douane gecontroleerd te zijn en onze instapkaart ingewisseld te hebben voor onze boarding pas.

Weer vertrokken op weg naar Jakarta.

Dag 2 Aankomst Jakarta 11:20 in de ochtend, waarna transfer naar ons hotel.

Aankomst in Jakarta, waarna transfer naar ons hotel. ’s Avonds welkomstdiner
Onderweg maken we onder andere een foto-stop bij het Nationaal Monument en de Indonesische haven Sunda Kelapa in Jakarta. Althans volgens internet. In de papieren reisgids staat dat wij dit morgen ochtend gaan doen.

Tweets:
Dag 2-1. Heb eindelijk WiFi in hotel. Zijn zondag met vertraging aangekomen in Jakarta. Daarna stads tour gemaakt. Dan naar hotel. Daar diner..

Verslag:

Aankomst tijd in Jakarta 11:20IND. Dit is de lokale tijd, dus 05:20 Nederlandse tijd.

Na aankomst nog gekeken naar winkel waar ik een Indonesische Prepaid SIM kaart kon kopen, maar geen winkel gezien. Ook geen tijd gehad om het shopping centrum te gaan zoeken.
Wel een Visum voor Indonesië moeten kopen (25 US dollars pp.) Betaald in Rupia’s
Door paspoorten controle.

Koffers ophalen.

In de aankomst hal stond vertegenwoordiger van Panorama Tours al op ons te wachten.
Panorama tours is de lokale agent voor FOX in FOX T-shirt. Wij zullen de rest van de reis voornamelijk met Panorama te maken krijgen.

Door de douane.

Hier stond onze reisleider van Panorama al te wachten. Ook voorzien van FOX T-shirt ter herkenning. Door vertegenwoordiger overgedragen aan reisleider. Deze bleek Ecco te heten.

Na verzameld te hebben werd de bus gewaarschuwd waar wij allen in gingen met koffers etc.

Met de bus naar Jakarta (luchthaven Soekarno-Hatta ligt even buiten de stad.)

Hier enkele fotostops gemaakt.

 • O.a. de oude haven Sunda Kelapa. Leuk om het weer te zien, er lagen nu meer boten dan in 2002. Er lagen voornamelijk Bugineze houten boten. De Buginezen maken hun boten zelf. Vroeger waren dit zeilschepen maar tegenwoordig zijn ze uitgerust met een motor. De Buginezen onderhouden de vrachtvaart tussen de verschillende havens binnen Indonesië. Wij komen ze in Surabaya en Makassar later in de reis ook weer tegen.
 • Daarna naar wat ik maar noem het Batavia plein(Taman Fatahillah). Hier was ik nog nooit geweest. Het ligt in het hart van het oude Batavia (Jakarta Kota). Aan dit plein ligt het paleis van de oude gouverneur van Nederlands Indië, Het Wajang museum en Café Batavia. Op het plein liepen erg veel toeristen voornamelijk uit Indonesië zelf. Hier liepen ook veel kinderen van Highschools die in opdracht van hun leraar Engels buitenlanders moesten interviewen. Dit om hun kennis van het Engels te verbeteren en hun lef om te praten met buitenlanders. Ze kwamen al gauw ook naar ons toe. Er werden veel vragen gesteld zoals; Waar komt U vandaan, is dit uw eerste keer in Indonesië, wat vind U van Indonesië. wat vind U van het eten hier etc. Bij diverse groepen verteld dat wij uit Nederland kwamen, dit kwam niet over dus gezegd dat wij uit Holland kwamen, ook dit ging er niet in. Onze reisleider vertelde dat Nederland hier “Blanda” werd genoemd. Dit werkte. Het was voor mij geheel nieuw aangezien ik dacht dat “blanda” een blanke was. Maar het bleek een synoniem voor Holland en koloniaal te zijn. Weer een lering voor de rest van de reis.
 • Daarna naar de Monas (Monument Nasionaal). Dit is het vrijheid beeld op het Taman Merdeka (Vrijheidplein),  het oude Koningsplein in het centrum van Jakarta. Wij hadden de Monas in 2002 ook gezien tijdens een fotostop. Vonden het niet echt spectaculair.
  Daarna werden wij naar ons hotel gebracht.

“s Avonds welkoms diner. Aangezien wij elkaar inmiddels allemaal kende was voorstellen niet meer nodig. Bij grote groepen is dit altijd een leer moment om iedereen eens te horen.
Indeling tafel was klungelig met 8 personen aan een zespersoons tafel. Hier bleek al dat onze reisleider weinig initiatief toonde om dit te verhelpen.

Millennium Hotel
Jln. Fachrudin No. 3
Jakarta
Indonesië
Tel: 00 62 21 2303636

Dag 3 Jakarta – Bogor – Bandung

Vandaag verlaten we de stad en gaan naar Bogor (Buitenzorg was de oude Nederlandse naam).
In Bogor maken we een wandeling door de schitterende botanische tuinen.
Dan via de uitgestrekte theeplantages en de Puncak-pas naar Bandung, bekend om de talrijke koloniale Hollandse huizen.

Tweets:

 • Dag 3-1. Vandaag vroeg op weg naar Bogor. Verkeer een puinhoop. In Bogor de plantentuin bezocht met rondleiding in het Nederlands. Door naar Puntyak.
 • Dag 3-2. Gaan nu wat drinken en eten. Ben benieuwd. Onze reisleider spreekt wat Nederlands maar moet nog veel oefenen.
 • Dag 3-3. Op de Puntyak pas lunch gehad in zelfde restaurant als 2002. Door naar Bandung. Zeer chique hotel en we hebben executive kamer.
 • Dag 3-4, savonds buiten gekeken naar restaurant maar niet gevonden, dus in hotel gegeten, prima. Soort soep waarin je zelf wat kan koken.

Belevenissen:

De plantentuin in Bogor was weer als vanouds erg interessant voor groenliefhebbers zoals Trudy. Het er naast gelegen buitenpaleis van de oude Gouverneur en nu van de President was interessanter.
Op de Puncak geluncht in restaurant waar wij in 2002 ook waren. Was weer even lekker. Gezien de borden voor de deur waarin diverse reisgroepen welkom werden geheten was dit kennelijk een standaard restaurant voor de Nederlandse reiswereld.
Puncak betekent hoogste punt.
Weinig van de thee plukkers gezien.

Onderweg viel al op dat vele winkeltjes voor toeristen langs de weg leeg waren. Weinig toerisme kennelijk.

Onderweg werd ons medegedeeld dat er bij ons hotel dubbel geboekt was en dat wij speciale “Executive” kamers zouden krijgen.

Aankomst in Hotel in Bandung, na inchecken direct naar de kamer. Deze was inderdaad zeer luxeus. 1/4 voor Bed en TV. 1/4 voor koffers en tafeltje, 1/4 voor zit gelegenheid met bank en TV en 1/4 voor buro en kantoor stoel. Daarnaast natuurlijk mooie badkamer.

Ik had de reisleider Ecco vanaf de eerste kennismaking al gevraagd waar ik een Micro Prepaid Sim Card kon kopen.  Maar nu was hij eindelijk bereid dit te regelen. Hij ging de stad in en kwam terug met een gewone SIM Card die uiteraard niet in mijn toestel paste, maar ik was sinds onze vorige vancantie hier al op geattendeerd en had zelf een Micro SIM knipper gekocht en meegenomen. Dus zelf knippen en zo waar hij deed het. Ik had geen DATA bereik. Ecco wist er niets van. Dus ik later naar de receptie van het hottel waar een jongeman er bj gehaald werd die het snel in orde kon brengen en mij er op wees dat er nog geen saldo op de Card stond. Door hem gelijk geld te geven kon hij via zijn PC dit voor mij regelen. Pulsa heet bel/data tegoed.

Grand Hotel Preanger
P.O. Box 1220
40111 Bandung
Indonesië
Tel: (62) 22 423 1631

Dag 4 Bandung

Bandung werd ooit beschouwd als het Parijs van Java, u treft hier een prachtige erfenis met onder meer de hoogste concentratie in art deco gebouwen ter wereld! Omdat de architecten rekening moesten houden met de extreme weersomstandigheden van de tropen en ook elementen van de inheemse architectuur wilden toevoegen, werd deze stijl ook wel de tropische art deco genoemd.
We maken een stadstour door deze interessante stad vol historie en passeren onder andere het Savoy Homann Hotel en het regeringsgebouw de Sate Gede, het duurste art deco gebouw in Bandung. In de middag kunt u een bezoek brengen aan het leuke angklung muziekschooltje van Pak Ujo, waar Javaanse kinderen voor u muziek maken en zingen (optioneel).

Tweets:

 • Dag 4-1, smorgens stad bekeken, oa Azie/Afrika museum. Begraaf plaats, andere Hollandse plekjes. Daarna lunch in Braga restaurant.
 • Dag 4-2, smiddags naar Angklun school van Pa Udjo. Een Angklun is een muziek Instrumentaal van bamboe. Geweldig leuk.
 • Dag 4-3. Avonds wat gedronken en daarna dinerbuffet. Koffers vast ingepakt en vroeg naar bed.

Weinig toe te voegen aan Tweets.

Grand Hotel Preanger
P.O. Box 1220
40111 Bandung
Indonesië
Tel: (62) 22 423 1631

Dag 5 Bandung – Jogjakarta Treinreis.

Schitterende treinreis door de natuur, langs smaragdgroene rijstvelden en kleine dorpjes naar de hofstad Jogjakarta.

Jogjakarta is de culturele stad van Java, dankzij de steun van de vorsten hebben de Javaanse kunstvormen, zoals het Wayangtheater, zich in deze regio tot hoog niveau kunnen ontwikkelen.
In combinatie met vele hippe kleine warungs, uitgaansgelegenheden en een gastvrije bevolking is Jogjakarta een zeer aangename stad om enkele dagen te verblijven.

Tweets:

 • Dag 5-1. woensdag. 6 uur op. Ontbijt, vervoer naar station Bandung. acht uur vertrek trein. Luxe trein. Reisduur 7 uur. Naar Yogyakarta 675 km
 • Dag 5-2. het nu 11:00 uur. Koffie gehad en erg mooie uitzichten.
 • Dag 5-3. In trein lunch gehad, nasi goreng met ei en kip. Aankomst 15:15. Er ligt overal as van vulkaan Kelud. Met bus naar hotel.
 • Dag 5-4. even buiten gekeken, maar alles onder de as en vuil. Dus voor de zekerheid in hotel gegeten. Diner.

Jogjakarta Plaza Hotel
Jl. Gejayan Complex Colombo
55281 Jogjakarta
Indonesië
Tel: 00 62 274 584222

Dag 6 en 7 Jogjakarta

Tijdens het verblijf in Jogjakarta bezoekt u de wereldberoemde tempels van Borobudur. Daarnaast brengen wij een bezoek aan het museum bij de Kraton, het paleis van de Sultan, en aan de zilverwerkplaats van Kota Gede, een lokaal batikfabriekje en de gezellige winkelstraat Jalan Malioboro met haar vele stalletjes en marktkraampjes.

In de middag bezoeken we het indrukwekkende Hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan, dat op de Werelderfgoedlijst staat.

Tweets:

 • Dag 6-1. 6.00 op en om 07.00 met bus naar Prambanan tempel. Daar stonden fietsen klaar voor onze fiets tour door omgeving. Wel mondkapjes voor
 • Dag 6-2. Om 09.30 terug bij bus en toen tempel complex gaan bekijken. Wij mochten wel tot hem maar er niet in, teveel as nog. Met bus weg.
 • Dag 6-3. Naar batik fabriek en shop. Rondgekeken maar niets gekocht. Bij de buren in betja gestapt voor tour naar Kraton paleis.
 • Dag 6-4. Kraton paleis bekeken, wij waren te laat voor optredens. Ook hier delen afgesloten door as. Naar restaurant voor bier en eten.
 • Dag 6-5 mist. Sorry.
 • Dag 6-6. Na lunch naar tassen fabriek van Joan Linthout. Nederlandse die daar met indo man is getrouwd en eigen bussinnes heeft. Leuk.
 • Dag 6 -7. Vanavond diner en voorstelling over Ramanyana. Weer erg leuk..
 • Dag 7-1. 06:30 opstaan, 07:00 weg naar Borobudor tempel complex. Een uur rijden. Koffie en entree tot tempel.
 • Dag 7-2. Tempel voor groot deel nog afgesloten i.v.m. as van vulkaan. Dus alleen rondwandeling rondom. Daarna afmars naar lokaal restaurant.
 • Dag 7-3. Lunch (uiteraard) warm. Daarna per paard en wagen naar dessa(dorp). Daar rondleiding langs huizen waar iets gemaakt werd
 • Dag 7-4. Veel activiteiten bij de dames om wat bij te verdienen. Leuk om in de huizen van de bevolking te kunnen kijken. Veel gelijk vroeger
 • Dag 7-5. Vanmiddag in dessa voor het eerst regen gehad. Maar niet veel. Nu (18.15) regent het weer, maar we hoeven niet meer naar buiten.
 • Dag 7-6 tijdens Dessatour heeft het voor het eerst geregend. Vanavond om 18:15 ook. Goed om stof kwijt te raken. Net koffers weer inpakt.
 • Dag 7-7. Koffers moesten vanavond al in bus. Want bus gaat veel eerder reiden. Vanavond bij pizzeria gegeten, was weer iets anders dan rijst

Jogjakarta Plaza Hotel
Jl. Gejayan Complex Colombo
55281 Jogjakarta
Indonesië
Tel: 00 62 274 584222

Dag 8 Jogjakarta – Batu  per trein (Batu wordt Malang)

Volgens de reisbeschrijving blijkt dat wij gaan overnachten in Malang en niet in Batu. Prima want dat is een grotere stad waar ook meer te doen is.

Op dag 8 staat wederom een prachtige treinreis op het programma die ons dwars door Centraal-Java verder naar Oost-Java brengt. We stappen uit in Jombang om vervolgens per bus verder te rijden naar het bergdorpje Batu. Malang
’s Nachts kunt u een spectaculaire excursie maken om (bij gunstige weersomstandigheden) de onvergetelijke zonsopgang met uitzicht op de Bromo vulkaan, mee te maken (optioneel). Wij gaan niet ’s nachts naar de Bromo vulkaan, maar blijven lekker in bed. (hebben wij in 2002 al bekeken, was niet zo spectaculair en erg koud.)

We verblijven twee nachten in Batu. Malang

Teets:

 • Dag 8-1. 05:15 op. Ontbijt en transport naar station. Vertrek 07:30. Verwacht 4 uur reizen.
 • Dag 8-2. Om 11.45 met trein in Mojokerto aangekomen. Onze bus stond al te wachten.
 • Dag 8-3. Net om 15.40 in hotel aangekomen. Wel onderweg nog gelunched.
 • Dag 8-4. Zitten heerlijk met pils aan het zwembad. Alleen jammer dat het al uren regent.

Hotel Santika Malang
Jl. Letjen Sutoyo No. 79
65141 Malang
Indonesië
Tel: +62 (341) 405405

Dag 9 Batu. Malang

Terwijl iedereen uitslaapt van vermoeiende nacht hebben wij een vrije dag.

Tweets:

 • Dag 9-1. Het is zondag dus rustdag. Vanochtend om 10 uur naar centrum voor rondwandeling en bezoek vogeltjes markt.
 • Dag 9-2. Daarna naar Toko Oen voor koffie. Oud Nederlands koffiehuis. Nog naar warenhuizen en dan terug neer hotel.

Dag 10 Batu Malang – Surabaya

Na het ontbijt gaan we onderweg naar de hoofdstad van Oost-Java, Surabaya. Surabaya is de tweede grootste stad van Indonesië en tevens een belangrijke havenstad. We maken een stadstour en stoppen onder andere bij de Kalimas haven waar u getuigen bent van de bedrijvigheid bij de vele kleurrijke Boeginese Phinisi boten. Tevens brengen we een bezoek aan het Sampoerna tabaksmuseum, de Arabische wijk en de Jembatan Merah, rode brug, met haar omliggende huizen volgens Nederlandse architectuur.

 • Dag 10-1. Vanochtend naar de pin automaat en bijna 2,4 miljoen gepind. Telefoon kaart geupgraded bij indomarkt winkel alles geautomatiseerd
 • Dag 10-2. 12:00 vertrek met bus. Na stukje Malang naar restaurant voor de lunch. Daarna op weg naar Surabaya
 • Dag 10-3. 16:45 aankomst in Novotel hotel Surabaya. Was druk onderweg en veel regen.
 • Dag 10-4. Naar warenhuis Carryfoure gewandeld en daar rondgekeken. Gelijk maar met hamburger diner gedaan. Terug gelopen (200 m) nu bier.

Novotel
Jalan Ngagel 173-175
60246 Surabaya
Indonesië
Tel: (+62) 31-5018900

Dag 11 Surabaya – Makassar

Na het ontbijt per vlucht naar Sulawesi, met haar prachtige landschappen en bijzondere dodencultuur één van de mooiste en meest indrukwekkende eilanden van de Indonesische archipel.
We landen bij Makassar(Ujangpadang), de hoofdstad van Sulawesi.

Vlucht GA 667 Surabaya – Ujung Pandang 20.05 – 22.35 circa 1:30 uur (plus een uur tijd verschil)

Tweets;

 • Dag 11-1. Om 12:00 met bus naar Surabaya. Daar haven bekeken en rondgekeken in de stad. Daarna Kretek museum met lunch. (Kretek zijn sigaretten met kruidnagel)
 • Dag 11-2. Zitten op vliegveld te wachten op vlucht naar Makassar om 18:40. Dit was dan Java.
 • Dag 11-3. Of wij op ons http://indo.tel.nr  bereikbaar zijn in Sulawesi betwijfel ik maar ons nl. Nummer staat ook aan.

Novotel
Jalan Ngagel 173-175
60246 Surabaya
Indonesië
Tel: (+62) 31-5018900

Dag 12 Makassar – Torajaland

Makassar is van oudsher de belangrijkste havenstad van Sulawesi. Wij brengen een bezoek aan het 17e eeuwse Fort Rotterdam, de specerijenhaven van Paotere waar u allerlei prachtige Buginese schoeners treft en passeert u de voormalige Mulo-school.

Na de stadstoer rijdt u deels langs de prachtige ruige kust op weg naar Pare Pare. Onderweg zien we typische huizen op palen, rijstterrassen en Buginese dorpjes. De weg gaat vervolgens dwars door de schitterende natuur met veel tropische wouden, uitgestrekte rijstvelden, exotische planten en bloemen.
Na de lunch rijden we verder en maken nog een stop bij Puncak Lakawang om te genieten van het adembenemende landschap alvorens te arriveren in Rantepao waar we zullen overnachten.

Tweets:

 • Dag 12-1. Op om 06:30. Gisteren aangekomen in Sulawesi. Kennis gemaakt met nee reisleider, buschauffeur en busboy. Straks om 08:00 vertrek.
 • Dag 12-2. Nog steeds bereik met telefoon. Zitten nu op 500 meter hoogte in gebergte naar Torayaland.
 • Dag 12-3. 19:30 aankomst in hotel. Bekaf na zo’n lange rit. Laatste uren door de Bergen met veel zigzag op 1,5 baans weg veel in donker.

Toraja Missiliana Hotel
Jl. Pongtiku No. 27
Tana Toraja Rantepao
Indonesië
Tel: +62 (0) 42321212

Dag 13 Torajaland

We rijden naar het centrum van Torajaland en brengen een bezoek aan het dorpje Lemo, waar we de rotsgraven zien met houten poppen, tau tau. Vervolgens naar Keta Kesu, waar we schitterende Tongkanan huizen en traditionele rijstschuren bewonderen. Aan de rotswanden hangen houten kisten met de beenderen van voorouders.
In Londa kunnen we de grafkamers van binnen zien en als we er omhoog kijken hangen doodskisten aan lianen.

Tweets:

 

Dag 14 Torajaland

Na het ontbijt bezoeken we het jungledorp Palawa met schitterende Tongkanen huizen. Hierna verder naar het Sa’dan weefcentrum waar we getuigen zijn van de traditionele zijde weeftechnieken. Vanaf Batumonga heeft u een adembenemend uitzicht over de omliggende valleien.

Tweets:

 • Dag 14-1. Op bezoek in ander dorpje. Het stuk lopen was te veel voor mij, dus achterop brommer naar bus gebracht.
 • Dag 14-2. Toen groep er ook bij was de berg op om de bomen met kindergrafjes te bekijken. Dode kindertjes zonder tanden worden in boom begraven.
 • Dag 14-3. Heerlijke Toraja lunch gehad. Varkensvlees met zwarte rijst. Nog even naar PIN automaat en supermarkt. Dan naar hotel en slapen
 • Dag 14-4. In regen naar eetzaal. Lekkere dingen hebben ze hier. We hebben nu speciaal gewacht met bestellen zodat we het gelijk krijgen.!!!
 • Dag 14-5. Het is gelukt. Vanavond kregen we ons eten bijna gelijk. Was weer prima. 6 man personeel en 7 gasten. Hoe kan het uit.
 • Dag 14-6 nu voorbereiden op morgen. 04:30 er uit, 05:00 koffers buiten. Vertrek 06:00. Hele dag in de bus.
 • Dag 14-7. Ik vergeet nog te vermelden dat in hele grote restaurant voor onze kleine groepje ook nog live muziek was. Er waren later 2 andere

Dag 15 Torajaland – Makassar – Bali

We rijden terug naar Makassar en vliegen na de lunch naar het tropische godeneiland Bali.

Vlucht GA 625 Ujung Pandang – Denpasar 18.05 – 19.25 circa 1:20 uur

Op Bali kunt u volop genieten van zon, zee en strand in een uitstekend hotel met zwembad.

Tweets:

 • Dag 15-1, vanochtend op tijd vertrokken, plas pauze en koffiestop gehad. Nu lekke band  (09:10). Wij rijden weer (09:50)
 • Dag 15-2. Lunch gehad aan zee. Waren precies vier uur op vliegveld. Reisagent had ons al ingecheckt. Alleen bagage nog, maar dat was zo klaar
 • Dag 15-3. Zitten nu in de wacht met bier. Vertrekken 18:35. Dus nog even wachten.
 • Dag 15-4. Vliegtuig vertrok met 35 minuten vertraging. Aankomst Bali. Daar stond iemand van FOX ons op te wachten met auto en naar hotel.
 • Dag 15-6. Inchecken in hotel was hurry. Maar gelukt nu (21:25) op onze kamer voor de volgende dagen. Gaan gauw slapen, was vermoeiende dag.

Hotel: Holiday Inn Resort Baruna
Adres: Jl. Wana Segara 33
City: Tuban 80361 Kuta
Country: Indonesië
TEL: +62 (0) 361 755577

Dag 16 – 20 Bali

Overnachting: Holiday Inn Resort Baruna in Kuta (dit is een upgrade want wij willen niet op het Nua Dua schiereiland zitten.

Heerlijk genieten van dit prachtige eiland. U kunt natuurlijk ook diverse excursies boeken bij onze lokale vertegenwoordiging, want op Bali valt heel veel te zien en te beleven! O.a.

Tweets:

 • Dag 16-1. 09:00 ontbijt, want vertegenwoordiger reisburo kwam vroeg langs.. Foto, Trudy aan ontbijt. pic.twitter.com/pSkSB1FZrQ
 • Dag 16-2. Vandaag rust genomen. Vanmiddag Kuta ingelopen. is erg veel moderner geworden dan 2002. Oude hotel terug gevonden. Met taxi terug.
 • Dag 17-1, vandaag met excursie nee. Eerst Warung dans gezien. Dan houtsnijderij. Mooi ding gekocht. Dan door naar vulkaan. Daar geluncht.
 • Dag 17-2, plaatje van Warung dans voorstelling. pic.twitter.com/DLkCrQ9EfC
 • Dag 17-3. 18.45 pas weer thuis van excursie. Nog even geld pinnen en dan wat eten. Wat een werkdagen
 • Dag 18-1. Om 06:30 weer op. Zitten op onze ophaal auto te wachten. Gaan om 08:00 weer op excursie. Nu naar noordkant Bali
 • Maandag hadden wij excursie geboekt, werden opgehaald met auto en naar kantoor van Panorama gebracht. Daar gingen 11 Hollanders in een bus.
 • Dag 18-2. Vandaag zijn we met tweeën plus chauffeur en gids in auto. Wat een luxe. Drukke route gereden. Nu koffie.
 • Dag 18-3. Uitzicht. pic.twitter.com/mAk53CETkI
 • Dag 18-4. Lunch gehad aan Lovina beach in het noorden, daarna tempel bezocht. Markt voor vrouwen overgeslagen door regen. 17;00 weer thuis.
 • Dag 18-5. Zitten in restaurant voor diner. Is een tournedos van 250 gram plus frietjes en groente voor 65.000 rupia (4 euro) nou duur?
 •  Dag 19-1. Vanmorgen uitgeslapen, en met taxi naar andere kant van Kuta. Vandaar begonnen terug te lopen. Het is erg heet. Zitten nu aan de drank.
 • Dag 19-2. Zijn uiteindelijk via diverse terrasje en taxi weer terug in ons hotel gekomen. Gelijk dorst maar gelest met Bintang. Daarna rust.
 • Dag 19-3. Vanavond naar restaurantje gelopen (100mtr). daar weer heerlijk gegeten voor wel 15 euro met z’n tweeën. Incl. Bier en toetje. Diner was weer prima.
 • Dag 20-1. Uitgeslapen. Later voor het eerst gaan zwemmen tijdens deze vakantie. Het is bloedheet buiten.
 • Dag 20-2. In de namiddag wandeling langs het strand gemaakt, maar het was nog behoorlijk heet. Drankje genomen en met taxi terug.

Hotel: Holiday Inn Resort Baruna
Adres: Jl. Wana Segara 33
City: Tuban 80361 Kuta
Country: Indonesië
TEL: +62 (0) 361 755577

 

Dag 21 Einde geboekte groepsreis.

Inpakken en Uitchecken

Nu start de extra geboekte 4 dagen Lombok.

Vertrek naar Lombok per boot.
Laatste berichten zijn dat het waarschijnlijk te slecht weer is om per boot te gaan, maar dan gaan wij vliegen naar Lombok.

Ontdek het ongerepte eiland Lombok, absoluut de moeite waard!

Vertrek vanaf Bali per Gilicat ferry in ongeveer twee uur naar Lombok en vervolgens drie nachten in een comfortabel hotel verblijft direct aan het strand van Senggigi en voorzien van een prachtig zwembad.

Tweets:

 • Dag 21-1. Zijn om 06:45 opgehaald en zitten nu 08:57 te wachten in Padang Bay op vertrek boot.
 • Dag 21-2. Wij blijken met andere boot gegaan welke op andere strand op Lombok zijn passagiers afzet. Dus er stond geen ontvangst comité.
 • Dag 21-3. Wij eerst wachten en toen maar gebeld. Probleem kwam niet goed over dus besloten net taxi naar hotel te gaan. Daar ingecheckt.
 • Dag 21-4. Na inchecken stond onze nieuwe reisleider achter ons. Hij heeft excuses aan geboden over gang van zaken.
 • Dag 21-5. Van gids gehoord wat voor programma er voor is. Daarna naar kamer en gelijk in slaap gevallen. Het is hier erg warm zelfs aan zee.

 

Hotel Senggigi Beach Hotel / Senggigi (Lombok)
Adress: Jl. Pantai
City: 83010 Senggigi (Lombok)
Country: Indonesië
TEL: + 62 (0)370 693210

Dag 22 en 23 Lombok

Tijdens uw verblijf maakt u een tocht over het eiland en bezoek een lokaal Sasakdorp, een lokale pottenbakkerij en weverij. De bewoners leven op Lombok nog volgens eeuwenoude tradities. Vervolgens naar een Gili koraaleiland, waar u kunt zwemmen en snorkelen.

TweetsL

 • Dag 22-1. Lekker ontbijt gehad en daarna gewandeld langs de weg. Waren niet veel winkeltjes. Dit is ook een rustigere plek dan Kuta.
 • Dag 22-2. Daarna veel zitten lezen voor onze kamer. Te warm buiten. Nu is er happy hour in de bar. Dus maar op weg naar de drank.
 • Dag 22-3. 19:30 wij zitten te wachten op ons eten. Open lucht restaurant aan zee. Je hoort de golven. Nu is het lekker 25 Celsius.
 • Dag 23-1. Zitten nu (10:53) op “gili air” eiland. Met bootje ernaar toe gebracht. Water is heerlijk. Vandaag niet zo warm gelukkig.
 • Dag 23-2. Mevrouw klik klak aan het werk. pic.twitter.com/vFBdl5Puco
 • Dag 23-3. Heerlijke lunch aan het strand. Gezwommen in zee (ik). Ook met snorkel. Met bootje terug en verder met auto naar hotel terug. Daar nog gezwommen.
 • Dag 23-5. Drankje gehad en bij surfriding gekeken. Nu weer op tuinkamer terug. Vandaag stond er veel wind dus lekkerder van temperatuur.

Hotel Senggigi Beach Hotel / Senggigi (Lombok)
Adress: Jl. Pantai
City: 83010 Senggigi (Lombok)
Country: Indonesië
TEL: + 62 (0)370 693210

Dag 24

Inpakken en uitchecken

Naar vliegveld.

Per vliegtuig van Lombok naar Jakarta

Vlucht GA435  om 09:40-10:40  vluchtduur 2 uur (klok één uur terug)

Per taxi naar hotel in Jakarta (wordt door FOX geregeld)

Inchecken in hotel.

Tweets:

 • Dag 24-1. Om 08:30 met koffers opgehaald bij hotel. Gaan eerst excursie maken en dan lunch en naar vliegveld.
 • Dag 24-2. Wij vliegen straks vanaf airport Praya, Lombok naar Jakarta om 14:40. Gewijzigde vertrektijd.
 • Dag 24-3. Zitten op airport te wachten op vertrek GA433. Naar Jakarta.
 • Dag 24-4. Wij zijn keurig geland in Jakarta. Nu op weg naar het hotel.(16:40)
 • Dag 24-5. Ons uitzicht van onze kamer op de tiende verdieping. pic.twitter.com/2kZJiCrnji

Hotel: Mercure Hotel Kota
Adress: Jl. Hayam Wuruk No. 123
City: 11160 Jakarta
Country: Indonesië
TEL: +62 (0) 21 6248680

Dag 25 ,26 , 27 Jakarta

Hotel: Mercure Jakarta Kota

Tweets:

 • Dag 25-1. Vanochtend met gids, chauffeur en auto begraaf plaatsen bezocht. Niets gevonden. Daar lunch café Batavia pic.twitter.com/0iye7yM6DA
 • Dag 25-2, plaatje was oude gebouw van Nederlandse gouverneur voordat het nieuwe paleis werd gebouwd op het Koningsplein. Nu weer in hotel.
 • Dag 25-3. Ik heb begraaf plaatsen bezocht omdat wilde weten waar mijn vader is begraven in 1957. Maar dat is niet meer te achterhalen.
 • Dag 25-4. Na de lunch terug naar hotel. Daar wat geslapen en late wandeling naar groot shopping centrum aan overkant. Was bijna geheel leeg.
 • Dag 25-5. Wat gedronken in bar met een hapje. Was genoeg. Nu vroeg naar bed.

 

 • Dag 26-1. Hebben dadelijk afspraak met Bram. Hij zal ons met zijn vrouw ophalen.
 • Dag 26-2. Net terug van lunch met Bram en Efie. Heerlijk en gezellig.
 • Dag 27-1. Vandaag geen programma dus maar aan de wandel. Niet dat je wandelen kan want trottoirs zijn slecht en vol met kraampjes, brommers, auto
 • Dag 27-3. Volgens mij is 27-2 niet doorgekomen. Bevatte foto van de Monas, Vrijheidsbeeld op Merdekaplein. Zie maar op Google voor plaatj
 • Dag 27-4, wij hadden Monas al vaker gezien maar wisten niet dat je er in kon en naar de top op 132mtr. Hebben we dus gedaan.
 • Dag 27-5. Daarna tuktuk genomen naar hotel. Chauffeur zei dat hij wist waar hotel was, maar dat klopte niet, wij hebben nu veel meer gezien.
 • Dag 27-6. Tuktuk ging door allerlei kleinere straatjes en dwars door een kampung waar geen auto Kon komen, prachtig. Uiteindelijk bij hotel.
 •  Dag 27-7. Nu bij “Pizza hut” ben benieuwd.

Hotel: Mercure Hotel Kota
Adress: Jl. Hayam Wuruk No. 123
City: 11160 Jakarta
Country: Indonesië
TEL: +62 (0) 21 6248680

Dag 28 Vertrek naar Nederland

Tweets:

 • Dag 28-1. Laat opgestaan ontbeten en naar Basar Glodok gelopen. Weer terug naar bed om nog wat slaap te pakken taxi zou om 17:00 komen.
 • Dag 28-2. Om 15:15 werden wij gebeld dat vervoer klaarstond. Dus gauw alles ingepakt en naar beneden. Afrekenen kiste enige moeite.
 • Dag 28-3. Vertrek 15:45. Om 18:15 pas op luchthaven. Verkeer Jakarta was een ramp. Maar goed ingecheckt en door pascontrole.
 • Dag 28-5. Ik was papiertje van heenreis kwijt. Dus boel gezeur en wachttijd. Nu zitten wij te wachten totdat wij aan boord mogen.
 • Dag 28-6. Wat duurt wachten toch lang. Boarding is over 15 minuten.
 • Dag 28-7 Wij zouden 13 minuten geleden begonnen moet zijn met instappen, maar er gebeurt nog niets.(21:54).
 • Dag 28-8 (22:00) instappen begint nu, dus vast vertraging.
 • Dag 28-9 Vliegtuig 20 minuten te laat vertrokken. Bijna 8 uur vliegen naar Abu Dabi. Waar wij er niet uit mochten om tijd te sparen.
 • Dag 28-10 Wij zaten netjes naast elkaar alhoewel er nog de nodige plaatsen vrij waren. Anderen verhuisden gewoon om breder te kunnen zitten.

GA 88 Jakarta – Amsterdam 22:10 – 10:00* circa 17 uur

Van website Garuda 02/02/2014:
GA088 Jakarta – Abu Dhabi   22:10 –
GA088 Abu Dhabi – Amsterdam  ?? – 10:00*
Totaal 17:50

 

Dag 29 Vliegen

Slapen in vliegtuig

Aankomst Schiphol 10:00

Door Douane 11:00

Tweets:

 • Dag 29-1 Na Abu Dabi zijn wij ook uit elkaar gaan zitten. Wij hadden zo elk 2 stoelen en konden lekker dwars zitten met benen languit. Beviel prima.
 • Dag 29-2 op tijd aangekomen op Schiphol, wij konden snel onze koffers halen van de band en stonden gauw buiten.
 • Dag 29-3 Hans en Mency van der Nol kwamen ons ophalen, wat wel erg fijn is dat je na zo’n tocht niet nog eens in de trein naar huis moet. .

Met trein terug naar huis 12:30
Einde van een hopelijk indrukwekkende rondreis.

N.B.

 • Trudy was al eerder deze week snip verkouden geweest en ik kreeg het zaterdag en heb dus ook zondag grotendeels binnen gezeten.De verkoudheid kwam door de grote klimaat verschillen tussen buiten en in airco omgeving. Diverse keren zaten wij gewoon te rillen binnen.

 

Inclusief

 • FOX check-in service op Schiphol
 • Economy Class vluchten met Garuda Indonesia Amsterdam – Jakarta en Denpasar – Amsterdam met overstap
 • Binnenlandse vluchten Surabaya – Makassar en Makassar – Denpasar
 • Alle overnachtingen in comfortabele hotels (hotels op Oost-Java en Sulawesi zijn eenvoudiger)
 • Verblijf in een uitstekend hotel op Bali met zwembad op basis van logies-ontbijt
 • Verblijf op basis van halfpension (ontbijt en lunch) vanaf dag 3 lunch t/m dag 14 lunch
 • Welkomstdiner
 • Treinreis naar Jogjakarta op dag 5 en naar Jombang op dag 8
 • Stadstour in Jakarta, Bandung, Jogjakarta, Surabaya en Makassar
 • Bezoek aan de botanische tuinen van Bogor, de Prambanan tempels, museum bij de Kraton, de zilverwerkplaats van Kota Gede en een batikfabriekje
 • Bezoek aan de Borobudur
 • Bezoek aan de traditionele dorpen Keta Kesu, Lemo, Londa,Palawa en het zijde weefcentrum van Sa’dan
 • Alle entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m dag 15
 • Nederlandssprekende FOX hostess op Bali
 • Prachtige rondreis per aircotouringcar
 • Brandstofheffing – Veiligheidstoeslag (à € 210,- p.p.)
 • Luchthavenbelasting (à € 32,- p.p.)

Exclusief

Ter plaatse te voldoen:

 • vertrekbelasting,
 • visum (circa € 21,-)
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
  Bandung Anklun school
  Bromo (gaan wij toch niet naar toe)

Bijgewerkt 12-02-2014

Kick de Wolff

Geef een reactie