2015/1 Mexico

Vliegvakantie naar Mexico.

2015-01 Arke Mexico

Zie voor de voortgang van onze vakantie op www.twitter.com/kickdewolff, Je hoeft er geen twitter account voor te hebben.

Onze foto boeken staan hier (deel 1) en hier (deel2)

 

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Cancún.
Dag 2: Cancún – Chichén Itzá – Mérida (ca. 315 km).
Dag 3: Mérida.
Dag 4: Mérida – Uxmal – Campeche (ca. 300 km).
Dag 5: Campeche – Villahermosa (ca. 375 km).
Dag 6: Villahermosa – La Venta Park – Veracruz (ca. 480 km).
Dag 7: Veracuz – Puebla (ca. 280 km).
Dag 8: Puebla – Cholula – Mexico City (ca. 150 km).
Dag 9 en 10: Omgeving Mexico City
Dag 11: Mexico City – Oaxaca (ca. 500 km).
Dag 12: Omgeving Oaxaca & Monte Alban.
Dag 13: Oaxaca – Mitla – Tehuantepec (ca. 280 km).
Dag 14: Tehuantepec – Sumidero Canyon – San Cristóbal de las Casas (ca. 390 km).
Dag 15: San Cristóbal de las Casas.
Dag 16: San Cristóbal de las Casas – Palenque (ca. 250 km).
Dag 17: Palenque.
Dag 18: Palenque – Flores (Guatemala) (ca. 500 km).
Dag 19: Flores – Tikal – Flores (ca. 130 km).
Dag 20: Flores – Xunantunich (Belize) – Chetumal (Mexico) (ca. 350 km).
Dag 21: Chetumal – Tulum – Cancún (ca. 390 km).
Dag 22: Vliegreis Cancún – Amsterdam.
Dag 23: Aankomst Amsterdam.

Beschrijving per dag

1e dag – Amsterdam-Cancun

We vliegen van Schiphol naar Cancun. Na aankomst volgt de transfer naar Hotel Margaritas in Cancun voor de eerste overnachting.

Vertrek 12:00(NL). Aankomst 19:10(MEX)=02:10(NL) Duur 14 uur inclusief tussenstop op Cuba.  Arkefly OR335

 

2e dag – Cancun-Chichén Itzá-Mérida

Na de kennismaking met de Nederlandssprekende reisleiding vertrekken we naar Chichén Itzá. Dit wereldberoemde tempelcomplex kende zijn hoogtepunt zo’n 1200 jaar geleden toen het – naar alle waarschijnlijkheid – de belangrijkste stad van het Maya rijk was. Vandaag de dag is het een van de zeven moderne wereldwonderen en bij aankomst zullen we begrijpen waarom. Aan het eind van de dag rijden we naar Mérida waar we de komende twee nachten verblijven in Hotel Residencial. Reisafstand ca. 315 km, reisduur ca. 5 uur.

3e dag – Mérida

Optioneel kunt u in de ochtend gaan naar de ten zuiden van Mérida gelegen Sotuta de Peon, waar we een typische Mexicaanse haciënda bezoeken (kosten ca. $30 p.p.). Een spaans landhuis dat is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd en waar vroeger agave werd verbouwd. Neem uw zwemspullen mee, want er is een zoetwater cenote (bovengrondse poel). Na terugkeer in Mérida heeft u in deze koloniale stad vrije tijd. Mocht u interesse hebben om een hangmat te kopen, Mérida is de aangewezen plaats hiervoor.

 

4e dag – Mérida-Uxmal-Campeche

Op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Mérida ligt het Maya tempelcomplex Uxmal. Het unieke aan dit Unesco Wereld Erfgoed is de kwaliteit van de overblijfselen van de tempels en andere gebouwen, dit complex zag er na duizend jaar veel herkenbaarder uit dan andere Maya vindplaatsen. We zien hier o.a. het Paleis van de gouveneur, de Piramide van de tovenaar en het Binnenhof van het nonnenklooster. Hierna rijden we verder naar het aan de Golf van Mexico gelegen Campeche. Een aanrader is om ‘s avonds binnen de stadsmuren een wandeling te maken. Overnachting Hotel Baluartes. Reisafstand ca. 300 km, reisduur ca. 4,5 uur.

 

5e dag – Campeche-Villahermosa

In de ochtend maken we een stadstour door Campeche, die door de Unesco op de Werelderfgoedlijst is gezet. Het koloniale centrum wordt in zijn geheel omgeven door de door de Spaanse conquistadores gebouwde stadsmuur. Vanaf de 16e eeuw werd deze havenplaats gebruikt om al het Mexicaanse goud en zilver te verschepen naar Spanje en in 1686 werd begonnen met de bouw van de muur om de piraten – o.a. ook van Nederlandse komaf – buiten de deur te houden. ’s Middags rijden we in zuidwestelijke richting naar Villahermosa, de hoofdstad van de staat Tabasco, hier verblijven we in Hotel Plaza Independencia. Reisafstand ca. 375 km, reisduur ca. 5,5 uur.

6e dag – Villahermosa-La Venta Park-Veracruz

Eén van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Villahermosa is het La Venta Park. Hier worden 36 beeldhouwwerken tentoongesteld uit het Olmeken tijdperk (1200-400 v. Chr.). De meest aansprekende beelden zijn de beroemde en kolossale ‘babyface’ beelden. De Olmeken behoren tot de oudste beschavingen van Mexico en zijn de voorlopers van de Azteken en Maya’s. Na het bezoek aan het archeologische park vertrekken we noordwestwaarts naar Veracruz. Dit is Mexico’s oudste en grootste haven en Hernan Cortes – Spanje’s belangrijkste conquistador – landde hier in 1519. We blijven hier één nacht in Hotel Ruiz Milan. Reisafstand ca. 475 km, reisduur ca. 5,5 uur.

7e dag – Veracruz-Puebla

We beginnen de dag met een stadstour door Mexico’s meest Caribische stad (hoewel ze niet aan de Caribische zee ligt). Dankzij veel migranten aan het begin van de vorige eeuw, kennen de huidige cultuur, muziek en keuken veel Caribische invloeden. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Zócalo, het Stadspaleis en de kathedraal (beide uit de 17e eeuw) en de malecón (de boulevard langs de Golf van Mexico). In de loop van de dag laten we het zeeniveau achter ons en rijden richting Mexico’s hoogland. De eindbestemming is voor vandaag het op ruim 2100 meter hoogte gelegen Puebla. Overnachting Hotel Del Portal. Reisafstand ca. 280 km, reisduur ca. 4 uur.

8e dag – Puebla-Cholula-Mexico City

De ochtend staat in het teken van een stadswandeling door het prachtige koloniale centrum van Puebla. Er zijn hier meer dan 5000 historische gebouwen uit de Barok, Renaissance en de Klassieke bouwperiode. Puebla is één van de vijf belangrijkste koloniale steden van Mexico en ze is beroemd om haar aardewerk. Op onze route naar de hoofdstad maken we nog een stop bij het Cholula tempelcomplex. De Grote Piramide die hier te vinden is, is het grootste monument ter wereld en zo’n 1500 jaar geleden gebouwd. Aan het eind van de dag arriveren we in Mexico City waar we de komende drie nachten verblijven in Hotel Metropol. Reisafstand ca. 150 km, reisduur ca. 2 uur.

 

9e dag – Mexico City, stadsbezoek en Xochimilco

We maken kennis met de metropool Mexico City (ook wel ‘Mexico DF’ genoemd), één van de grootste steden ter wereld met zo’n 25 miljoen inwoners. Het eerste bezoek is het Antropologisch Museum, een fantastisch museum met als belangrijkste onderwerpen de fascinerende geschiedenis van het land en de diverse indiaanse bevolkingsgroepen. Ook bezoeken we het Zócalo, het grootste plein van de stad met o.a. de Kathedraal en het Nationale Paleis. Vooral het laatste gebouw is een aanrader, want de muurschilderingen van Diego Rivera zijn ongeëvenaard. ‘s Middags rijden we naar de drijvende tuinen van Xochimilco (ca. $10 p.p.). De kanalen hier zijn de laatste overblijfselen uit de Azteken-tijd toen Mexico City nog een eiland in een meer was en Tenochtitlán heette.

 

10e dag – Mexico City, Teotihuacán

Na het ontbijt vertrekken we naar Teotihuacán, het grootste tempelcomplex van Noord- en Centraal Amerika. Op het hoogtepunt – in de 5e eeuw na Chr.- was Teotihuacán een stad met meer dan 200.000 inwoners. Belangrijke bezienswaardigheden hier zijn de Tempels van de Zon en de Maan, de ‘Avenue van de Dood’ en de Tempel van Quetzalcoatl. Na terugkeer in Mexico City gaan we naar we de Basiliek van Guadelupe – één van de belangrijkste pelgrimsoorden van het land. Reisafstand ca. 100 km, reisduur ca. 1,5 uur.

 

11e dag – Mexico City-Oaxaca

We laten de hoofdstad op ruim 2200 meter hoogte achter ons en dalen langzaam maar zeker af naar zo’n 1500 meter, de hoogte waarop Oaxaca ligt. Deze stad ligt prachtig in een vallei en aan de voet van de Sierra Madre. Het unieke aan Oaxaca is de mengeling van koloniale schoonheid en talloze indiaanse invloeden. Wandel ‘s avonds door het koloniale centrum en geniet op één van de bankjes op het centrale plein van het intense stadsleven. Twee overnachtingen in Oaxaca in Hotel Hacienda la Noria. Reisafstand ca. 500 km, reisduur ca. 6 uur.

 

12e dag – Oaxaca, Monte Alban en stadsbezoek

In de ochtend bezoeken we Monte Alban, het belangrijkste tempelcomplex van de staat Oaxaca. De oudste bewijzen van bewoning hier dateren van 500 v. Chr. Haar bloeiperiode was aan het begin van onze jaartelling en het waren vooral de Zapoteken en Mixteken die hier hun cultuur tot ontwikkeling brachten. De rest van de dag heeft u vrije tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen. Misschien kunt u ’s avonds in een van de restaurants genieten van een echte Oaxaca specialiteit, ‘chocolate chicken mole’.

13e dag – Oaxaca-Mitla-Tehuantepec

We dalen verder af richting de Pacific op weg naar Tehuantepec, het zuidelijkste punt van deze rondreis. Voor we daar aankomen, gaan we eerst naar de archeologische vindplaats Mitla, zo’n 44 km buiten Oaxaca. Mitla was het belangrijkste tempelcomplex van de Zapoteken en later van de Mixteken en de eerste vormen van bewoning dateren van zo’n 3000 jaar geleden. De architectuur spreekt iets minder tot de verbeelding dan die van Monte Alban, maar de oude paleizen van de Mixteken priesters met honderdduizenden ingelegde steentjes en de kerk van San Pedro van de latere Spanjaarden zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het eind van de dag arriveren we in Tehuantepec. Overnachting in Hotel Calli. Reisafstand ca. 280 km, reisduur ca. 4,5 uur.

 

14e dag – Tehuantepec-Sumidero Canyon-San Cristóbal de las Casas

We verlaten de laaglanden en stijgen naar ruim 2100 m hoogte, naar de koelte van de hooglanden van Chiapas. Onderweg stoppen we eerst bij een indrukwekkend natuurwonder, de Sumidero Canyon, hier kunt u optioneel een boottocht (ca. $30 p.p.) maken door de fabelachtige Canyon waarbij de wanden tot 1 km hoogte loodrecht oprijzen. Vervolgens rijden we verder naar de indiaanse stad San Cristóbal de las Casas waar we twee nachten zullen verblijven in Hotel Arrecife de Coral. Wandel ‘s avonds door het centrum om de indiaanse sfeer te proeven. Reisafstand ca. 390 km, reisduur ca. 6 uur.

15e dag – San Cristóbal de las Casas

In de ochtend brengen we een bezoek aan twee indiaanse dorpjes in de buurt, San Juan Chamula en Zinacantan. De inwoners verschillen enorm in klederdracht en geloof, Chamula is het religieuze centrum van de gelijknamige indianen en Zinacantan is de woonplaats van de Tzotzil-indianen. De middag is ter vrije besteding. Dagelijks brengen de indianen van de omliggende dorpen hun waren naar de markt in San Cristobal. Als u in de gelegenheid bent moet u proberen dit kleurrijke spektakel mee te maken.

16e dag – San Cristóbal de las Casas-Palenque

Langzaam maar zeker verlaten we het hooggebergte en trekken in noordwaartse richting naar het junglegebied van Palenque. Twee overnachtingen in Palenque in Hotel Mision Palenque. Reisafstand ca. 250 km, reisduur ca. 4 uur.

 

17e dag – Palenque

We bekijken vandaag de ruïnes van Palenque, het mooiste en beroemdste Mayacomplex van Mexico met een fantastische ligging in het oerwoud. Laat u inspireren door de Tempel van de Inscripties en de Tempel van het Gelaagde Kruis. De bloeiperiode van de oude Maya stad was de 7e eeuw na Chr.

18e dag – Palenque-Flores (Guatemala)

Via de grensovergang van El Ceibo en El Naranjo verlaten we Mexico en rijden Guatemala, het meest indiaanse land van Centraal-Amerika, binnen. We gaan naar Flores dat gelegen is op een eiland in het Petén Itzá Meer. We slapen twee nachten in Hotel la Casona del Lago. Reisafstand ca. 500 km, reisduur ca. 6,5 uur.

19e dag – Tikal

We maken een dagexcursie naar Tikal, waarschijnlijk het mooiste Maya-complex van Centraal Amerika. De tempels met hun stijle trappen zijn opvallend, maar het meest in het oogspringend is de locatie, Tikal ligt middenin de jungle, dit leidt tot een opvallend rustige atmosfeer en ook de verschillende geuren en intrigerende junglegeluiden zullen ervoor zorgen dat u deze ‘stad’ (die ooit meer dan 100.000 inwoners herbergde) op een andere wijze zult ervaren dan de andere Maya vindplaatsen. Reisafstand ca. 100 km, reisduur ca. 1,5 uur.

 

20e dag – Flores- Xunantunich (Belize)-Chetumal

Vandaag bereiken we een ander Centraal-Amerikaans land, Belize. We bezoeken in dit voormalige Brits Honduras de Maya tempels van Xunantunich. Dit relatief kleine complex had zijn glorieperiode zo’n 1200 jaar geleden. De top van de belangrijkste tempel – de 40 meter hoge El Castillo – biedt een fraai uitzicht over de ruïnes en de omgeving. Hierna verlaten we Belize en rijden naar de Mexicaanse grensplaats Chetumal waar we één nacht zullen blijven in Hotel Noor. Reisafstand ca. 350 km, reisduur ca. 7 uur.

 

21e dag – Chetumal-Tulum-Cancun

We laten Chetumal achter ons en vertrekken naar het laatste hoogtepunt van deze rondreis, Tulum. Het unieke aan dit geheel ommuurde tempelcomplex is de locatie, het is de enige Maya vindplaats direct aan het strand van de Caribbean en vormt een beeldschoon contrast met de azuurblauwe zee. We reizen door naar Cancun voor de overnachting in Hotel Margitas. Reisafstand ca. 390 km, reisduur ca. 5 uur.

22e dag – Cancun-Amsterdam

Vanochtend even lekker shoppen of uitrusten van de indrukwekkende rondreis op de mooie stranden van Playa del Carmen of Cancun. In de loop van de dag volgt de transfer naar de luchthaven van Cancun voor de vlucht naar Amsterdam.

Vertrek 20:00(MEX).

20:00 06:10 13:10 10:10

23e dag – Amsterdam

Aankomst Schiphol 06:10(MEX)=13:10(NL)   duur 10:10 non stop vlucht met Arkefly OR336
Einde van een indrukwekkende en veelzijdige rondreis!

 

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam-Cancun v.v. met Arkefly
 • Luchthavenbelastingen en brandstofheffing
 • Transfers en rondreis met touringcar met airconditioning
 • Nederlandssprekende reisleiding (dag 2 t/m 22)
 • 21 nachten verblijf in goede toeristenklasse hotels (zoals genoemd in het dagprogramma, of andere gelijkwaardige hotels) in of in de omgeving van de genoemde plaatsen
 • 21 x ontbijt
 • In Mexico bezoek aan de Mayacomplexen van Chichén Itzá, Uxmal, Cholula, Teotihuacán, Monte Alban, Mitla, Palenque en Tulum
 • Stadsbezoeken Campeche, Veracruz, Puebla, Mexico City en Oaxaca
 • In Villahermosa bezoek aan La Venta beeldenpark
 • Bezoek aan Sumidero Canyon
 • Bezoek aan indianendorpen
 • In Guatemala bezoek aan Flores en Tikal
 • In Belize bezoek aan Xunantunich

Exclusie

 • Niet genoemde maaltijden
 • Entreegelden (ca. $ 130 per persoon, ter plaatse te voldoen)
 • Eventuele facultatieve excursies
 • Fooien en lokale gidsen (ca. $3 tot $9 p.p. per dag)
 • Grensovergang heffing (ca. $60 per persoon, ter plaatse te voldoen)
 • Nieuwe wetgeving! Extra tax voor reizigers die Mexico verlaten (naar buurlanden) en weer terugkeren naar Mexico (295 Mexicaanse pesos p.p.)