2016-3 China

Wij zijn geweest: naar met de NRV (Nederlandse Reis Vereniging)

Ik ga geen verslag maken over wat we allemaal gezien hebben maar probeer een aantal korte opmerkingen te maken van wat ons opgevallen was.

De reis was erg vermoeiend.

China was veel moderner dan wat wij hadden verwacht. Zij zijn daar echt met een inhaal slag bezig. Dit kwam tot uitdrukking in:

 • Veel hoge (tot wel 50 etages) flat gebouwen.
 • De meeste brommers en scooters en ander kleine vervoer middelen waren elektrisch.
 • Ook vele auto en bussen waren al elektrisch.
 • De straten waren schoon. Als er al vuil lag werd dit snel opgeruimd.
 • In de grote steden waren uitstekende Metro verbindingen.
 • Veel grote steden zijn verbonden met een bullettrein (vergelijkbaar met onze HSL. Reed maximaal 243 KM/uur en precies op tijd.
 • Wij zijn ook met de Maglef (magneettrein) geweest welke van Changhai centrum naar de luchthaven ging 40km in 7,5 minuten. 432 km/uur.

Zoals jullie weten heb ik een loop probleem en kan daardoor niet ver/veel lopen. Ik heb dit met onze reisleider besproken op de eerste dag in China. Hij heeft in overleg met de Chinese gids mij een uitstekend alternatief kunnen bieden en wel een rolstoel met Chinese rolstoel duwer.   Dit was voor mij ideaal om een aantal grote bezienswaardigheden te kunnen bezichtigen. Bij het bezoeken van een druipsteen grot waar je amper kunt lopen laat staan met een rolstoel kon komen is voor mij een draagstoel geregeld met twee Chinezen.   Onderstaand enkele foto’s van mij in mijn hulpmiddel.

p1050053

Rolstoel met duw chinees

p1050058

Op het plein van de hemelse vrede

p1050113

Voor de verboden stad

p1050414

In een riksja door de Huttons in Beijing

 

p1070383

Per draaistoel naar de druipsteen grotten.

 

============================================================

Met een 22-daagse groepsreis naar de hoogtepunten van China.

Het officiële programma van het reisbureau staat in cursief schrift. Onze eigen aantekeningen staan in gewoon schrift vooraf gegaan door een punt(dot).
Wij hebben in Hongkong 3 dagen extra geboekt.
Dus voor ons wordt het een 25 daagse reis.

Twitter
Wij zullen zoals gebruikelijk weer proberen te twitteren. Maar in China heerst een behoorlijke censuur. Volgens zeggen kan je er geen sociale media gebruiken. Ik heb wel een truck voorbereid maar pas in China weet ik of het werkt. Dan kunt U ons volgen op
www.twitter.com/kickdewolff. U hoeft alleen deze link aan te klikken en U heeft geen eigen twitter account nodig. ( 2 dagen voor vertrek: kans dat Twitter of Email werkt is erg klein geworden.

Tijdsverschil
Het is in China 6 uur vroeger als het in Nederland zomer tijd is. Tijdens onze winter tijd is het daar 7 uur vroeger. Als er bij een tijd (NL) staat is dit de Nederlandse tijd en als er (CH) staat is dit de Chinese tijd.

Vliegtuig
Onderstaand de indeling van onze Boeing 747-400. Wij hebben de plaatsen 11D en 11E. Het is niet te lezen maar dat zijn de eerste twee oranje plaatsjes in het midden vlak achter de business class(donker blauw) en naast de keuken. Kunnen dus lekker de benen strekken. Terug hebben wij de zelfde plaatsen.

2016-10-06

Voor een beter beeld klik op onderstaande link

http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/on_board/seating_plans/747-400Combihtm.

 

Route door China

route-door-china

”Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.”

INCLUSIEF
– Rondreis per luxe airco touringcar (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)
– Overnachtingen in goede middenklasse hotels met ontbijt (behalve op dag 12)
– Welkomst diner op dag 2
– 12x lunch
– Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m 20
– Verblijf in Hong Kong

EXCLUSIEF
– Entreegelden: ca. 1783 RMB (ca. € 265) p.p
– Eventuele optionele excursies
– Overige maaltijden
– Fooien

Optionele excursies:
Indien van toepassing, vindt u hieronder informatie met optionele excursies welke u ter plaatse kunt boeken. De genoemde prijzen betreffen richtprijzen. De koers is gebaseerd op de wisselkoers dd. 09/09/2016  1 CNY = € 0,1329.

PROGRAMMA

Dag 1 Amsterdam – Peking (Beijing China)

 • Inpakken thuis
 • Alles afsluiten
 • Met taxi naar Schiphol (+/- 14:00)
 • Inchecken +/- 14:35
 • Door douane
 • Wachten op instappen (koffie o.i.d.)
 • Instappen(boarding)
 • 17.35 uur vertrek KLM van Amsterdam naar Beijing. Verwachte aankomsttijd  08.55 uur op Dag 2 (duur vlucht 09:20 uur)
  Vlucht KL0897  met een Boeing 747-400, Wij hebben Economy-comfort plaatsen dus zitten wat beter met 10 cm meer been ruimte.
 • Aan boord klokken 6 uur vooruit zetten.

Dag 2  geslapen in vliegtuig.

Beijing
U landt op het vliegveld van Beijing.
Hier wordt U verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger, die U vervolgens naar het eerste hotel van uw rondreis brengt.(uit nieuwsbrief)
Vanaf de luchthaven heeft u een transfer naar het hotel in de stad, waar we de eerste drie nachten van onze rondreis zullen logeren. Onderweg beleeft u meteen uw eerste indruk van het hectische leven in de straten van deze metropool.
Nadat u zich heeft opgefrist in het hotel kunt u even lekker acclimatiseren.
Wilt u liever meteen kennismaken met één van de culturele hoogtepunten van Beijing? Maak dan een Hutong Tour (optionele excursie).
’s Avonds geniet u samen met de lokale Nederlandssprekende reisleiding en uw reisgenoten van een gezellig welkomst diner in een lokaal restaurant. Een leuke manier om elkaar alvast te leren kennen en te genieten van de heerlijke Chinese keuken.

Optionele excursies dag  2: Hutong Tour in Bejijng, Beijing (China)
Een leuke excursie naar de Hutongs van de stad. Hutongs, het Mongoolse woord voor waterput) zijn authentieke wijkjes omringd door muren die ontstaan zijn tijdens de Yuandynnastie (1271-1368). Hier leeft de lokale bevolking in hechte community’s. Beijing staat bekend om de vele prachtige, authentieke hutongs, die een cultureel hoogtepunt van de stad vormen. Tijdens de tour bezoeken we de hutongs en zien we hoe het dagelijkse leven er aan toe gaat. een leuke manier voor een eerste kennismaking met de lokale geschiedenis en cultuur.
Minimaal 10 personen – Prijs ca. 100 CNY p.p. €13,30

– 02 INCLUSIEF Welkomst diner

 • Aankomst op vliegveld om 08:55(CH) = 02:55(NL) tijd
 • Bagage ophalen
 • Door douane
 • Kennis maken met reisleider
 • Transfer naar hotel
 • Inchecken en opfrissen op kamer
 • Optioneel Hutongs tour.
 • Welkomst diner

Dag 3  geslapen in hotel in Beijing (1/3)

Na het ontbijt maken we samen met onze enthousiaste reisleiding een uitgebreide stadswandeling langs de beroemdste bezienswaardigheden in het centrum van Beijing. We wandelen over het Plein van de Hemelse Vrede (het Tiananmen-plein) met het parlement en mausoleum van Mao, laten ons overweldigen door de Verboden Stad, het bestuurscentrum van de Ming en Qing-keizers, die we betreden via de Poort van de Opperste Harmonie.
Hierna maken we nog een twee uur durende wandeling om de prachtige Tempel van de  Hemel te bewonderen, een oase van rust in deze drukke stad.
Wilt u vandaag ook graag een mooie uitvoering of show bijwonen?
In het Liyuan Theater kunt u een uitvoering bekijken van de befaamde Beijing Opera – eeuwenlang één van de belangrijkste vormen van lokaal entertainment (optionele excursie). Zo’n beetje alle volkskunsten van China komen hierbij aan bod: het optreden is een combinatie van opera, dans, muziek, kunst en literatuur.
Wilt u liever de lenigheid van de wereldberoemde Chinese acrobaten bewonderen, dan kunt u ter plaatse ook een entreebewijs boeken voor een Chinese acrobatenshow in het Chaoyang Theater (optionele excursie). Vanavond overnachten we opnieuw in Beijing.

– 3 INCLUSIEF Uitgebreide stadstoer in Beijing* met o.a. Ming graven, Verboden Stad, Tempel van de Hemel en Zomerpaleis

Optionele excursies dag 3 Peking Opera, Beijing (China)
De Peking Opera is wereldberoemd en heeft een geschiedenis van meer dan 200 jaar oud. Peking Opera heeft een belangrijke rol gespeeld bij het entertainment van de lokale bevolking door de eeuwen heen. Het combineert opera, dans, muziek, kunst en literatuur samen, waaruit het publiek een volledig beeld van de volkskunst van China krijgt. Deze Peking Opera is absoluut niet te vergelijken met de opera die wij kennen. De kleding, de beschilderde gezichten, de mimiek en de hele entourage zullen een grote indruk achterlaten.
Minimaal 10 deelnemers – Prijs 190 CNY per persoon  € 25,25

Optionele excursies dag 3: Acrobatiek show, Beijing (China)
Chinese Acrobatiek is een van de oudste podiumkunsten. De geschiedenis gaat terug tot het Neolithicum. Er wordt aangenomen dat acrobatiek groeide vanuit arbeid en zelfverdediging vaardigheden, die mensen beoefend en gedemonstreerd hebben tijdens hun vrije tijd. Het begon met het lopen op drie meter hoge palen, terwijl ze jongleren met zeven ballen. Vervolgens ontwikkelde het zich in een hele kunst vorm. Een unieke en spectaculaire show waarvan u zeker zult genieten.
Minimaal 10 deelnemers – Prijs 190 CNY p.p. € 25,25

 • Stadstoer Beijing
 • Optionele excursie Acrobatiek show

Dag 4  geslapen in hotel in Beijing (2/3

Beijing – Chinese Muur – Ming-graven – Beijing
Vandaag staat er een mooie dagexcursie vol hoogtepunten op het programma! Zo bezoeken we onder meer de Chinese Muur, één van de meest tot de verbeelding sprekende bouwwerken van het land.
Na een vroeg ontbijt maken we een ongeveer twee uur durende busrit over de Ju Yong Guan-bergpas naar de Muur. We rijden met opzet op een vroeg tijdstip naar dit deel van het monument – zo kunnen we de grote toeristenmassa en de hitte voor zijn. De muur, waarvan de oudste delen dateren uit de 5e eeuw voor Christus, is China’s grootste publiekstrekker. Nadat de reisleiding heeft verteld over de unieke geschiedenis van de muur, hebben we de tijd om de eeuwenoude verdedigingslinie te. Van bovenaf heeft u een fraai uitzicht over de groene heuvels van de Guangou-vallei.
Hierna rijden we naar een andere bijzondere culturele highlight: de Ming-graven. Hier liggen dertien van de zestien keizers uit de beroemde Ming-dynastie begraven in goed geconserveerde en zeer indrukwekkende graftombes. U krijgt hier onder meer uitleg over de bijzondere grafbeelden van menselijke figuren en dieren aan weerszijden van de Heilige Weg, de hoofdattractie bij de graven.
Na ons bezoek keren we terug naar Beijing, waar we vanavond voor het laatst overnachten.

– 04 INCLUSIEF Bezoek aan de wereldberoemde Grote Muur*

Dag 5  geslapen in hotel in Beijing (3/3)

Beijing – Datong (ca. 350 km)
Voordat we echt afscheid nemen van Beijing, bezoeken we nog het indrukwekkende Zomerpaleis, even ten noorden van de stad. De ligging van dit voormalige keizerlijke buitenverblijf is sprookjesachtig: het complex kijkt vanaf de flanken van de Wan Shou-berg uit over het kunstmatige Kunmingmeer, dat werd aangelegd naar voorbeeld van het West Lake bij Hangzhou. We bewonderen de rijkelijk versierde gebouwen, paviljoenen, woningen en tempels en krijgen een goede indruk van hoe verschillende dynastieën hier in weelde verbleven.
In de middag rijden we naar het station voor onze treinreis naar Datong. Een bijzondere rit. Vanuit onze comfortabele stoelen zien we onderweg het bijzondere Chinese platteland aan ons voorbijtrekken, wat een leuk beeld geeft van het dagelijks leven in China buiten de grote stad.
’s Avonds arriveren we in Datong, waar een bus ons opwacht om ons naar het hotel te brengen. Hier slapen we één nacht.

5 INCLUSIEF Treinreis van Beijing naar Datong

Dag 6  geslapen in hotel in Datong

Datong – Taiyuan (ca. 275 km)
Vandaag bezoeken we twee geweldige highlights, niet ver van Datong: de Grotten van Yungang (5e en 6e eeuw) en het Hangende Klooster. Eerst zien we hoe de eeuwenoude boeddhistische tempelgrotten van Yungang over een lengte van bijna een kilometer zijn uitgehakt in de wand van het Wuzhoe Shangebergte, en bewonderen we de eveneens uitgehouwen grote en kleine beelden van boeddha’s, hemelse wezens en aardse figuren in de grotten. Het Hangende Klooster Xuangkong Si, dat we hierna bezoeken, is minstens zo indrukwekkend. Het houten tempelcomplex, uit de periode van de Noordelijke Wei-dynastie (4e-6e eeuw), hangt op tientallen meters hoogte tegen de steile klifwand van de heilige Hengshan-berg aan. Een spectaculair architectonisch wonder, dat door slechts één monnik werd gebouwd! We nemen de tijd om het klooster, met zowel boeddhistische, taoïstische als confucianistische kenmerken, van binnen te bekijken en rond te wandelen door de diverse hallen met mooie beelden. Hierna rijden we in ongeveer vier uur door naar ons hotel in Taiyuan, de hoofdstad van de provincie Shanxi. Deze ‘Drakenstad’ staat niet alleen bekend om de Jinci Tempel die we morgen bezichtigen. U kunt hier ook bijzondere provinciale gerechten proeven. Misschien wilt u wel op eigen gelegenheid naar Food Street in het centrum, om diverse traditionele Chinese smaken te ontdekken.

– 6 INCLUSIEF Bezoek aan de Yungang grotten* en Hangende Klooster* van Datong

Dag 7  geslapen in hotel in Taiyuan

Taiyuan – Pingyao (ca. 100 km)
We beginnen de dag, na het ontbijt, met een bezoek aan de Jinci Tempel, aan de voet van de Xuanwengberg. Het is de belangrijkste bezienswaardigheid van de Shanxi-regio. Dit uitgestrekte, eeuwenoude complex, waarvan de oudste gebouwen dateren uit de periode van de Ming-dynastie, trekt vooral veel bekijks vanwege de bijzondere beelden uit het Song-tijdperk (begin 11e eeuw), waaronder de terracotta beelden van gezelschapsdames en dienstmeisjes van de Heilige Moeder. Hier genieten we ook van de schitterende oude tuinen, die zijn ontworpen volgens de regels van de klassieke tuinarchitectuur, de Vliegende Brug, die zo wordt genoemd omdat hij doet denken aan een vogel met gespreide vleugels, en de houten Hal van de Heilige Moeder, het oudste overgebleven bouwwerk op het terrein. Als we alles in een rustig tempo bekeken hebben, stappen we in de bus en reizen in ongeveer een uur door naar onze volgende bestemming: het charmante Pingyao, waar we twee avonden overnachten.

– 7 INCLUSIEF Vanuit Taiyuan bezoek aan Jinci tempel*

Dag 8  geslapen in hotel in Pingyao (1/2)

Pingyao
Na het ontbijt wandelen we over de straten met oude keitjes naar de nog de schitterende, volledig intacte stadsmuur die het pittoreske Pingyao omgeeft: een zes kilometer lange bouwkundige parel uit de tijd van de Zhou-dynastie (827-728 voor Christus), die vanuit de lucht gezien de vorm heeft van een schildpad. We bezoeken ook het Rishengchang Financial House Museum en de Yamen, een voormalig regeringsgebouw uit de Qing-tijd. Hierna bezoeken we de Ming-Qingstraat. Dit was één van de meest levendige straten in de periode dat Pingyao nog een bruisende handelsstad en financieel centrum was. Langs de smalle straat zitten veel leuke kleine winkeltjes waar u onder meer Chinees lakwerk kunt kopen, kalligrafiematerialen en huishoudelijke artikelen. De rest van de dag kunt u Pingyao op eigen gelegenheid verder verkennen.  Sinds deze traditionele Chinese Han stad is verklaard tot UNESCO-erfgoed, is het een echte publiekstrekker geworden. Wandel lekker rond en geniet van de goed bewaarde oude tempels en doorkijkjes naar karakteristieke huizen met binnenplaatsen, die nog altijd de sfeer van het imperialistische China ademen. We slapen nog één nacht in de Pingyao. Morgen reizen we door naar de fascinerende stad Xi’an, een nieuw cultureel hoogtepunt van de reis.

– 8 INCLUSIEF Stadswandeling in Pingyao

Dag 9 geslapen in hotel Pingyao (2/2)

Pingyao – Xi’an (ca. 550 km)
’s Ochtends hebben we een transfer naar het station van Pingyao. Hier stappen we op de bullet train naar de stad met misschien wel de rijkste historie van alle steden in China: Xi’an, het oostelijke eindpunt van de befaamde Zijderoute en het hart van China’s vroegste beschaving. Door de hoge snelheid waarmee we rijden vliegt de treinreis voorbij en komen we al rond het middaguur aan.
We gaan eerst naar het hotel om in te checken en op eigen gelegenheid te lunchen. Hierna neemt de reisleiding u mee naar de zevende-eeuwse Pagode van de Grote Wilde Gans, één van de vele beroemde bezienswaardigheid van Xi’an, die ook het logo van de stad vormt. Het is de op één na oudste pagode in China. Als u wilt kunt u alle zeven verdiepingen bewonderen van de tempel. Vergeet ook niet te genieten van de mooie tuinen rondom en de aanblik van boeddhistische monniken in oranje gewaden, die van over de hele wereld hierheen komen vanwege de heilige geschriften die op deze plek bewaard worden.
Als u wilt kunt u ’s avonds genieten van de Tang Dynastie Music and Dance Show in het Shanxi Grand Theater (optionele excursie), een onder reizigers geliefd optreden met oude muziek en dans, Waarbij Xi’ans rijke verleden tijdens de Tang-dynastie wordt uitgebeeld.

– 9 INCLUSIEF Stadstour Xi’an met o.a. bezoek aan de Oriëntaalse wijk en Grote Wilde Gans Pagode*

– 9 INCLUSIEF Per hogesnelheidstrein van Pingyao naar Xi’an en Guilin naar Guangzhou

Optionele excursies dag 9 Tang Dynasty Show, Xi’an (China)
Tijdens een Tang Dynasty show ziet u een schitterende dans, begeleid door traditionele muziek. Voorafgaande heeft u een smakelijk Dumplingdiner. Dumplings in vele smaken worden af en aan naar uw tafel gebracht en u zult verrast staan van de verscheidenheid. Hierna ziet u de prachtige dansshow met kostuums uit de Dynasty periode.
Inclusief: transfers, show en dumplingdiner.
Minimaal 10 deelnemers – Prijs 190 CNY p.p.  €   25,25

Dag 10 geslapen in hotel in Xi’an (1/2)

Xi’an
Na het ontbijt gaan we op weg naar een nieuw hoogtepunt, op iets meer dan een uur rijden buiten de stad: het tweeduizend jaar oude Terracottaleger bij het graf van keizer Qin Shi Huangdi, dat hem moest beschermen op zijn weg naar het hiernamaals. Samen met de Chinese Muur en de Verboden Stad is deze groep beelden, die in 1974 per ongeluk werd ontdekt door boeren die een waterput wilden graven, de beroemdste bezienswaardigheid van China. We nemen de tijd om de drie enorme groeves waar de terracotta beelden zij aan zij staan opgesteld rustig te bekijken en ons te verwonderen over de intrigerende details, zoals de unieke uitdrukkingen op de gezichten van de krijgers. ’s Middags bekijken we nog een prachtig monument: de eeuwenoude stadsmuur van Xi’an. De veertien kilometer lange muur, die werd gebouwd tijdens de begin van de Ming-dynastie (1368- 1744), is nog vrijwel intact. Als u wilt kunt u hier een fiets of elektrisch wagentje huren (niet inbegrepen) om langs de volle lengte van de muur te rijden. Hierna heeft u de gelegenheid om bij te komen van deze enerverende dag en op eigen gelegenheid te dineren in één van de lekkere restaurants in de stad. Vraag de reisleiding gerust om tips!

– 10 INCLUSIEF Bezoek aan het Terracotta Leger* van Xi’an

Dag 11 geslapen in hotel Xi’an (2/2)

Vandaag maken we kennis met twee andere culturele attracties van Xi’an die we niet mogen overslaan: we bezoeken eerst het interessante Shanxi Historisch Museum en vervolgens de Grote Moskee uit de achtste eeuw. De moskee, die vooral wordt bezocht door de Hui-bevolking, vormt het centrum van de moslimwijk van Xi’an – een drukbezochte buurt die onder fijnproevers ook bekendstaat om zijn goede restaurants. Het bijzondere aan het Islamitische gebedshuis is vooral dat het in Chinese stijl gebouwd is, op enkele Arabische versieringen na. Hierna verlaten we Xi’an.

 • Vijf dagen voor vertrek is bekend gemaakt dat reisschema wat gewijzigd gaat worden. Wij slapen wel in nachttrein maar gaan dan eerst naar Suzhou dan naar Hangzhou en pas daarna naar Shanghai. Hoe dit precies uitpakt weet ik nog niet. De wijziging slaat op de dagen 12, 13, 14, 15, 16. Ik heb van deze dagen zelf de tekst aangepast, maar het is de vraag of dit klopt.

Na een transfer naar het station, nemen de nachttrein naar de grootste stad van China: Suzhou Shanghai (23 miljoen inwoners). Terwijl u uitrust in uw comfortabele couchette heeft u heerlijk de gelegenheid om na te genieten van de vele indrukken van de reis tot nu toe en uitgebreid ervaringen uit te wisselen met andere reizigers.

– 11 INCLUSIEF Nachttrein van Xi’an naar Suzhou Shanghai in slaap couchette (softsleeper)

 • Wij hebben tegen bijbetaling een 4 persoonscoupé voor ons zelf gereserveerd.
 • Volgens Google map vertrekt de trein om 20:58 en komt om 11:25 in Shanghai aan, maar wij gaan er waarschijnlijk al in Suzhou uit en dat is ongeveer een half uur/een heel uur eerder.

Dag 12  geslapen in Trein

’s Ochtends arriveren we per trein in Suzhou Shanghai +/- 11:00.  Nadat we vanaf het station naar het hotel zijn gebracht waar we de komende twee nachten logeren, nemen we even de tijd om bij te komen van de treinreis en ons op te frissen.

Vandaag bereiken bekijken we na een korte reis van ongeveer een halfuur onze volgende bestemming: de pittoreske historische stad Suzhou. Dit was vroeger het centrum van de Chinese zijdehandel. De oude binnenstad, die weleens het Venetië van het Oosten wordt genoemd, is beroemd om zijn vele kleine kanaaltjes, bruggetjes en schitterende klassieke siertuinen. Samen bezoeken we één van China’s meest verfijnde tuinen, de kleine Garden of the Master of Nets, waar we genieten van de mooie doorkijkjes en labyrintachtige paadjes. Hierna gaan we naar Panmen Gate, een rood gebouw van twee verdiepingen hoog, met een karakteristiek gebogen dak. Vervolgens maken we een wandeling door Pingjian Road, het culturele hart van de stad. We komen langs boekwinkeltjes, lokale operatheaters, kleine musea en karakteristieke huizen met witte muren en zwarte tegeltjes die sinds de Song-dynastie, zo’n achthonderd jaar geleden, weinig veranderd zijn.
’s Avonds kunt u op eigen gelegenheid de lokale specialiteiten proeven in één van de restaurants. Vanavond blijven we hier slapen.

– 12 INCLUSIEF Stadstoer in Suzhou en bezoek aan West Lake* nabij Hangzhou

Dag 13  geslapen in hotel in Suzhou (1/1) Shanghai(1/2)

Suzhou – Hangzhou (ca. 170 km)
We verlaten Suzhou en reizen door naar Hangzhou, een prachtige stad die bekendstaat om zijn zijde en beroemde Chinese theesoorten. Nadat we ’s ochtends aankomen in Hangzhou, bezichtigen we eerst de Six Harmony Pagode. De zestig meter hoge, achthoekige pagode wordt algemeen gezien als een architectonisch meesterwerk. Vanbinnen kunt u alle zeven verdiepingen bekijken en het prachtige houtsnijwerk en de geschilderde decoraties van dieren en bloemen bewonderen. Vanaf de heuvel waarop de tempel ligt, heeft u een fascinerend uitzicht over de omgeving. Vervolgens maken we een leuk uitstapje naar een lokale theefabriek waar we, omgeven door de heerlijke geur van theebladeren, leren hoe thee wordt gemaakt en een zelf een lekker kopje van de beroemde groene Longjin-thee drinken.
’s Avonds kunt u op eigen gelegenheid de stad, met zijn gezellige avondmarkten en vele lekkere restaurantjes, verder ontdekken. We logeren één nacht in Hangzhou.

Dag 14  geslapen in hotel in Shanghai(2/2) Hangzhou (1/1)

Vandaag maken we een boottocht over het fabelachtige Westmeer van Hangzhou, de grootste attractie van Hangzhou. We beginnen de dag eerst met een bezoek aan de gigantische Lingyin Tempel, één van de tien beroemdste boeddhistische tempels van China, die vanwege zijn adembenemende ligging alleen al het bekijken waard is. We bewonderen onder meer de eindeloos hoge plafonds, vele prachtige standbeelden en gedetailleerde graveringen. De tempel ligt aan de noordwestzijde van het grote Westmeer, dat in eeuwenoude Chinese gedichten al werd bezongen als één van de mooiste plekken ter wereld. Het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nadat we de tempel hebben bezichtigd, maken we een heerlijke, rustgevende boottocht op het meer. Op de boot genieten we van een idyllisch plaatje van pagodes, die in en langs het meer staan, en een omgeving van smaragdgroene heuvels. Hierna verlaten we Hangzhou. Nadat we zijn teruggekeerd in ons hotel, worden we naar het vliegveld gebracht en pakken we het vliegtuig naar onze volgende bestemming: Guilin. (uit de nieuwsbrief: Uw bagage staat na de boottocht klaar in het hotel in Hangzhou)

Daar wacht een bus ons op om ons naar het hotel in Shanghai te brengen waar we de komende twee nachten slapen? +/- 200 Km


Dag 15  geslapen in hotel in Shanghai (1/1)

Shanghai(1)
’s Ochtends verkennen we Shanghai opnieuw gezamenlijk. ’s Middags kunt u deze megastad op eigen gelegenheid verder ontdekken. Na het ontbijt bezoeken we eerst het Shanghai Museum. Hier bekijken we de prachtige gebruiksvoorwerpen en kunstcollecties uit de lange en rijke geschiedenis van China, vanaf het begin van de Chinese beschaving tot en met het heden. Het museum ligt pal aan het immens grote Renmin Plein (Volksplein), het kloppende hart van Sjanghai, dat wordt omgeven door wolkenkrabbers, winkels,  restaurants en het Grand Theatre. Het groene park op het plein vormt een oase van rust in de drukke stad – een heerlijke plek om even te ontspannen. Tot slot laten we u kennismaken met Pudong New Area, het bruisende financiële centrum van de stad, dat onder meer bekendstaat om zijn imposante wolkenkrabbers en winkelcentra. De middag is ter vrije besteding. Als u wilt kunt u mee op een leuke cruise over de Huangpu River, de levensader van deze prominente havenstad (optionele excursie). Vanaf het water heeft u een magnifiek uitzicht op de hoge skyline op de oostelijke oever en de westerse architectuur uit het begin van de twintigste eeuw op de westoever. ‘s Avonds genieten we van onze laatste avond in Shanghai.

Optionele excursies dag 15: Huangphou River Cruise, Shanghai (China)
Huangpu River Cruise, tijdens de cruise, kunt u de duidelijke verschillen van de architectuur tussen de oostelijke en westelijke oever zien. Op de westelijke oever, ziet u veel gebouwen in westerse stijl gecombineerd met de exotische en authentieke stijl, terwijl op de oostelijke oever, rijen wolkenkrabbers opspringen tot boven de wolken. Of het nu overdag of ’s nachts, het uitzicht langs de rivier blijft mooi. De grote moderne wolkenkrabbers en de karakteristieke
gebouwen in verschillende bouwstijlen zijn de beste tentoonstelling van de ontwikkeling van de stad. En de Huangpu rivier, de geboorteplaats van Shanghai, is de trouwe ooggetuige.
Minimaal 10 deelnemers – Prijs 155 CNY p.p. € 20,60

Dag 16  geslapen in hotel in Shanghai (2/2)

Shanghai(2)
Hierna neemt de reisleiding ons mee op een uitgebreide stadswandeling langs diverse highlights. In het oude centrum bekijken we de winkelkraampjes op de drukbezochte Yuan Bazaar. In de ruim 450 jaar oude Yu-tuin, het schoolvoorbeeld van de klassieke Chinese tuin, genieten we vervolgens van de perfecte harmonie van bruggetjes, theehuisjes, kunstmatige heuvels, vijvers, kronkelige weggetjes, pagodes en eeuwenoude bomen. ’s Middags gaan we naar de Jaden Boeddha Tempel, waar we twee indrukwekkende Boeddhabeelden van witte jade bekijken en ons laten betoveren door het gezang van monniken.
Wilt u ook het bijzondere uitzicht over de stad met zijn imposante skyline ervaren, maak dan later op de dag een optionele excursie naar de Oriental Pearl TV Tower, één van de hoogste torens van Shanghai (468 meter).
Zelfs als het weer niet zo helder is, kunt u zich hier vermaken. Naast diverse winkeltjes is er onder meer een museum, ronddraaiend restaurant, karaokebar, complete achtbaan en observatiedek.

Optionele excursies dag 16: Oriëntal Pearl TV Tower, Shanghai (China)

De 468 meter hoge Oriëntal Pearl TV Tower, oftewel de Pareltoren van het Oosten is ’s werelds zesde en China’s tweede grootste tv en radio-toren. Maar nog mooier dan de hoogte is het unieke architectonische ontwerp wat de toren tot een van de aantrekkelijkste gebouwen maakt. De Oriëntal Pearl Tower bestaat uit grote en kleine bollen, 11 in het totaal. Ze lijken op parels die vanuit de hemel neervallen op een jaden plaat, als de oppervlakte van de Huangpu Jiang rivier. Er zijn drie observatieniveaus in de toren, de hoogste (Space Module) is te vinden op 350 m. De lagere zijn te vinden op 263 m (Sightseeing Floor) en op 90 m (Space City). In de bol waar de Sightseeing Floor zich bevindt is ook een ronddraaiend restaurant opgenomen op 267 m hoogte.
Minimaal 10 deelnemers – Prijs 225 CNY p.p. € 29,90

– 15+16 INCLUSIEF Twee keer halve dag stadstoer in Shanghai*; oude en nieuwe gedeelte

– 16 INCLUSIEF Binnenlandse vlucht Hangzhou Shanghai – Guilin?

Ik neem aan dat wij aan het einde van de dag met het vliegtuig van Shanghai naar Guilin vliegen.

Dag 17  geslapen in hotel in Guilin(1/2)

Guilin
We verkennen vandaag de highlights van Guilin. Eerst bezoeken we de Reed Flute Cave, een grot aan de voet van de Guangming Hill, die prachtig is geërodeerd uit het karstgebergte. Het is één van de zestig grotten in het groen begroeide en miljoenen jaren oude karstgebergte rond Guilin. Hierna rijden we naar de Fubo-heuvel. We beklimmen de 320 treden van de lange trap naar boven – een flinke inspanning, maar wel één die beloond wordt. Het uitzicht van 60 meter hoog bieden een mooi uitzicht op de Li-rivier een Dong-dorp dat aan de overkant ligt. We sluiten ons gezamenlijke excursie af met een heerlijke wandeling langs prachtige meren, planten en bruggen, tot aan de oude South City Gate (Gu’nanmen): een overblijfsel van de oude stadsmuur van Guilin en één van de cultuurhistorische bezienswaardigheden die dateert uit de Tang-periode (618-907). Achter de poort is een lange tunnel, waar bezoekers doorheen kunnen lopen om een indruk te krijgen van de bijzondere sfeer uit het verre verleden. We overnachten opnieuw in Guilin.

– 17 INCLUSIEF Stadstour in Guilin met een bezoek aan de Rietfluitgrot* en Fubo Hill*

Dag 18  geslapen in hotel in Guilin(2/2)

Guilin – Yangshuo (boottocht Li Rivier)
Vandaag staat er een schitterende, drie uur durende boottocht over de Li Rivier naar Yangshuo, onze volgende bestemming, op het programma. Na het ontbijt rijden we van ons hotel in Guilin naar de aanlegsteiger van een kleine cruiseboot met zowel een overdekt gedeelte met restaurant als een open dek. We gaan aan boord en glijden langzaam de rivier af. Onderweg genieten we van het beeldschone groene landschap, met grazende waterbuffels, boeren die hun land bewerken en kleine dorpjes, en laten ons overweldigen door de aanblik van de vele sprookjesachtige karstpieken die uit het groene landschap omhoog rijzen. Na aankomst in Yangshuo wandelen we gezamenlijk naar het hotel via de volledig met marmer geplaveide West Street, met authentieke huizen, leuke winkeltjes en verschillende stalletjes en restaurantjes met lokale lekkernijen. West Street is met 1400 jaar de oudste straat van de stad. Het ligt in een wijk die populair is onder buitenlandse studenten vanwege de vele taalcursussen die hier worden gegeven, wat de buurt een levendige Chinees-westerse sfeer geeft. Het voordeel is dat veel lokale handelaren en inwoners een aardig woordje Engels spreken.
’s Avonds kunt u, als u wilt, de Liusanjie Impression Show bijwonen (optionele Excursie). Een indrukwekkend spektakel met de Li-rivier als indrukwekkende decor.

– 18 INCLUSIEF Boottocht van Guilin naar Yangshou over de Li-rivier

Optionele excursies dag 18: Liusanjie Impression Show, Yangshuo (China)
Liusanjie Impression-show, deze voorstelling ging in première op 20 maart 2004 bij de Sanjie Liu Sing Fair, op ongeveer een mijl van West Street (Xi Jie) gelegen. Dit is ’s werelds grootste natuurlijke theater dat de wateren van de Li-rivier het stadium gebruikt, met twaalf in mist gehulde heuvels en de hemel als achtergrond. Mist, regen, maan licht, de heuvels en hun omgekeerde reflecties in de rivier vormen de steeds veranderende natuurlijke achtergrond.
Het auditorium is gehuisvest op de natuurlijke eilanden van de rivier en het publiek bevindt zich op de aangelegde terrassen, omgeven door groene planten.  De geluidsapparatuur is niet te zien omdat het in overeenstemming met de natuurlijke omgeving is gebouwd. Een adembenemende show die u niet mag missen!
Minimaal 10 deelnemers: Prijs 280 CNY p.p.  €37,21

Dag 19  geslapen in hotel in Yangshuo

Yangshuo – Guilin – Guangzhou (ca. 550 km)
Het beeldschone landschap rond Yangshuo is de belangrijkste bezienswaardigheid van deze plaats. Nadat we hebben ontbeten, neemt uw reisleiding u mee op een mooie fietstocht van ruim anderhalf uur door de omgeving. Een leuke manier van dichtbij kennis te maken met de prachtige omgeving en de lokale bevolking van dit gebied.
Als we weer terug zijn in het hotel, maken we ons klaar voor de reis naar onze volgende bestemming: Guangzhou. In de middag worden we opgepikt bij het hotel voor een transfer naar het station, waar we op de snelle bullet train stappen die ons in ongeveer drie uur naar Guangzhou rijdt.
Als we ’s avonds aankomen staat er een bus te wachten die ons naar het hotel brengt waar we vanavond overnachten. Morgen reizen we verder, naar het meeslepende Hong Kong.

– 19 INCLUSIEF Fietstocht langs de rijstvelden van Yangshou

Dag 20  geslapen in hotel in Guangzhou

Guangzhou – Hong Kong (per ferry)
Het is tijd voor een volgend hoogtepunt: ons bezoek aan Hong Kong, waar we twee nachten blijven om een leuke indruk van de stad te krijgen. We ontbijten en nemen vervolgens de ochtend ferry naar Hong Kong.
Na aankomst maken we samen met onze reisleiding een leuke vier uur durende tour om de stad te verkennen. Eerst rijden we naar Victoria Peak, het hoogste punt van de stad, waar we een spectaculair beeld krijgen van de omvang van Hong Kong. Vanaf hier zien we onder meer de haven, Hong Kong Island en vele indrukwekkende gebouwen. Hierna rijden we door naar het drijvende dorp van Aberdeen, een traditioneel vissersdorpje waar veel mensen nog in oude bootjes wonen en alleen naar de kant komen voor het hoogstnoodzakelijke. Hier ervaart u ook waarom het levendige Aberdeen Harbour, waar kwetsbaar ogende sampans (traditionele boot) zich een weg banen door het drukke verkeer van grote boten en watertaxi’s, is één van de meest gefotografeerde havens ter wereld. Vervolgens maken we een mooie rit langs de prachtige kust en bekijken het oogstrelende Repulse Bay, een plek waar veel rijke nationale beroemdheden wonen, mede vanwege het sensationele uitzicht over de Zuid-Chinese Zee.
Aan het einde van de tour rijden we naar ons hotel en heeft u ’s avonds alle gelegenheid om van de stad te genieten.

– 20 INCLUSIEF Ferry van Guangzhou naar Hong Kong

– 20 INCLUSIEF Halve dagexcursie in Hong Kong*

Dag 21  geslapen in Penta hotel Hongkong in Kowloon(1/5

Hong Kong
De één na laatste dag van uw rondreis kunt u besteden zoals u zelf wenst. Hong Kong en zijn vele (schier)eilanden bieden eindeloos veel mogelijkheden voor culturele uitstapjes, ‘shopping therapy’ in de vele winkelcentra, boetiekjes en plaatselijke markten, en culinaire ontdekkingen.

Als u wilt kunt u vandaag ook onze fantastische Lantau Tour maken.

 

Optionele excursies dag 21: Lantau Tour naar Big Buddha, Hong Kong (Hong Kong)
Met de tour van vandaag ontdekt u een geheel “ander” deel van Hong Kong, want “Lantau Island” heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden, samen met al haar natuurlijke schoonheid. Tijdens deze excursie wordt u mee terug in de tijd genomen, naar de rust en vrede van lang vervlogen tijden!
Na een comfortabele touringcar rit naar “Tung Chung”, nemen we de kabelbaan naar de landtong, gevolgd door een korte wandeling naar het “Po Lin Klooster”. Met het hectische leven van Hong Kong ver achter ons, maakt u kennis met de spirituele wereld van het boeddhisme. Monniken bidden en zingen tijdens het uitvoeren van hun rituelen, de vertrouwde geur van wierook is overal om ons heen wanneer we een bezoek brengen aan de indrukwekkende ‘Big Buddha’, die majestueus naast het klooster zit. ‘Big Buddha’, welke volledig van brons is gemaakt, is ’s werelds grootste zittende buddha. Na het bezoek wandelen we terug door het dorp “Ngong Ping” en nemen de kabelbaan naar beneden naar “Tung Chung”, waar onze bus staat te wachten en u naar het hotel zal brengen.
Minimaal   6 deelnemers – Prijs ca. 930 CNY p.p.   € 123,58
Minimaal 10 deelnemers – Prijs ca. 780 CNY p.p.  € 103,65

Dag 22  geslapen in Penta hotel Hongkong in Kowloon(2/5)

Doordat wij drie dagen extra geboekt hebben gaan wij vandaag niet mee met de groep die naar Nederland terug gaat.

Wij hebben een extra vrije dag

 

Dag 23  geslapen in Penta hotel Hongkong in Kowloon(3/5)

Wij hebben een extra vrije dag

 

Dag 24  geslapen in Penta hotel Hongkong in Kowloon(4/5)

Wij hebben een extra vrije dag

 

Dag 25 geslapen in Penta hotel Hongkong in Kowloon(5/5)

Hong Kong – Amsterdam
We zijn aan het eind gekomen van onze onvergetelijke rondreis door China. Het voelt ongetwijfeld alsof de tijd voorbij is gevlogen. We worden na het ontbijt naar het vliegveld van Hong Kong gebracht en gaan aan boord van het vliegtuig naar Amsterdam voor de terugreis. Vanaf nu kunt u heerlijk gaan nagenieten van de vele ervaringen en hoogtepunten van de reis. We landen op Schiphol en nemen afscheid van de andere groepsreizigers, de reis is nu echt voorbij.

 • Ontbijten
 • Uitchecken uit hotel
 • transfer van hotel naar vliegveld
 • Inchecken > +/- 10:35 uur
 • wachten op instappen
 • 13.35(CH)  uur vertrek van Hong Kong International naar Amsterdam
 • Vlucht KL0888  per Boeing 747-400  duur 12:30 uur.
 • Aan boord klokken 7 uur terug zetten.
 • 19.05(NL) 02:05(CH) uur aankomst op Schiphol
 • Bagage ophalen
 • Door douane
 • Met taxi naar huis (taxi is al gereserveerd en staat dus te wachten)
 • +/- 20:30(NL) 03:30(CH) Aankomst thuis en meteen naar bed, voor ons gevoel is het al heel laat.